Sponge cake
A kenyai piskóta ismertebb nevén Mkate wa Mayai (szó szerinti fordítás tojáskenyeret jelent). Nagyon könnyű sütemény, elkészítése minimális alapanyagok felhasználásával egyáltalán nem igényel sok időt. Ideális csemege egy csésze tea vagy kávé mellé. Ebben a süteményben nincs vaj vagy tej, a laza, lyukacsos szerkezetét a tojások felveréséből nyeri, akárcsak egy szokásos piskóta. Csak annyi a különbség, hogy ezt kardamommal ízesítik. A tortát általában úgy tálalják, ahogy van (nem kell megtölteni, megkenni), de fagyival vagy tejszínhabbal is tálalhatjuk, ha úgy tetszik.
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- ¾ bögre cukor
- 4 tojás (szobahőmérséklet)
- 1 tk kardamom (őrölt)
- ízés szerint kis fahéj (őrölt)
+ 1 ek liszt, kis vaj (kikenni és megszórni a sütőformát)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokon.
Tegyük a tojásokat és cukrot egy keverőtálba, és elektromos habverővel keverjük őket habosra, szép simára.
Külön tálban keverjük össze a többi száraz hozzávalót, és óvatosan szitáljuk bele a tojás és a cukor keverékébe.
Készítsünk elő egy sütőformát (vékonyan kikenve vajjal és megszórva liszttel), majd öntsük bele a szépen összedolgozott hozzávalókat.
Helyezzük a sütőbe kb. 30-35 percig, végezzünk fogpiszkálóval próbát, hogy valóban átsült-e.
Tálalás előtt várjuk meg, amíg kihűl.