Top

A Mukimo a Kikuyu-emberek alapvető étele Közép-Kenyában. Burgonyapüréből, spenót/töklevelekből és kukoricából és / vagy babból készül.

Hozzávalók (2 főre):

  • 3-4 közepes burgonya
  • 2-3 bögre apróra vágott spenót/tök levél
  • 1 bögre kukorica
  • 3 fokhagymagerezd
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

Hámozzuk meg a burgonyákat, vágjuk őket kisebb kockákra. Tegyük a krumplikat egy vízzel teli lábasba, és főzzük őket puhára!

Főzzük meg külön – kisebb – lábasban a fokhagymát és a spenót leveleket!

Ha megfőtt a burgonya, leszűrjük. Egy tálban összetörtjük a krumplikat. Egy keveset belőle turmixba teszünk + ráöntjük/szedjük a spenót leveleket és fokhagymákat (nem az összes vizet, amiben főttek, csak egy kisebb mennyiséget), majd folyékony péppé turmixoljuk. Gyönyörű zöld színt kapunk.

Ezt az egyveleget ráöntjük a maradék (nagyobb) rész tört burgonyára, összekeverjük + bele tesszük a kukoricát is, és összekeverjük. Ha kellhet még folyadék, hogy szépen összeálljon minden, akkor abból a vízből teszünk bele, amiben a spenót és fokhagyma főtt.

Ízlés szerint lehet tálalni. Én golyókat formáztam belőlük. Nagyszerű vegetáriánus köret.