Maharagwe recept
Ez a kenyai vörös bableves nagyszerű íze mellett gyulladáscsökkentő hatású is. Bár sok fűszert és paprikát tartalmaz, nem olyan intenzíven fűszeres, mint amire először számítanánk. A kókusztej elnyomja a chili erősségét, miközben segíti a zsírban oldódó vitaminok és az antioxidánsokban gazdag kurkuma felszívódását.
Hozzávalók
- ½ fej vöröshagyma, apróra vágva
- ½ fej piros paprika, apróra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma, darálva/passzírozva
- 2 tk. őrölt kurkuma
- 2 tk. őrölt kömény
- 1 tk. őrölt koriander
- ¼ tk. őrölt kardamom
- 1 tk. gyömbér (reszelve)
- 1 közepes jalapeño, apróra vágva (opcionális)
- ízlés szerint só (~ 1 ek)
- fekete bors ízlés szerint
- 2 doboz babkonzerv
- 1 bögre kockára vágott paradicsom levével együtt (vagy paradicsom püré)
- 1,5-2 bögre kókusztej
- 1 bögre víz
Választható még hozzá: friss koriander, pirított mandula szeletek
Elkészítés
Pároljuk puhára a hagymát, a paprikát és a fokhagymát pici vízben egy edényben, közepes lángon kb. 7-10 percig.
Amíg ezek párolódnak, készítsük elő a szükséges fűszereket.
A 7-10 perc lejárta után, adjuk hozzá a fűszereket, beleértve a gyömbér pasztát is, valamint a jalapeñót a hagymákhoz és paprikához. Keverjük össze, hogy pépszerű állagú legyen, és kb. 1 percig főzzük, de ne hagyjuk, hogy a keverék túl száraz legyen (szükség esetén adjunk hozzá egy csepp vizet).
Alacsony hőfokra állítjuk a tűzhelyet, és hozzáadjuk a sót, borsot, babot, paradicsomot és a kókusztejet. Vizet is adhatunk hozzá, ha nagyon sűrű maradt a leves.
Pároljuk legalább 20 percig, alkalmanként megkeverve.
Tálaljuk friss korianderrel, pirított mandulával és ugalival.