Top

Ez a kenyai vörös bableves nagyszerű íze mellett gyulladáscsökkentő hatású is. Bár sok fűszert és paprikát tartalmaz, nem olyan intenzíven fűszeres, mint amire először számítanánk. A kókusztej elnyomja a chili erősségét, miközben segíti a zsírban oldódó vitaminok és az antioxidánsokban gazdag kurkuma felszívódását.

Hozzávalók

  • ½ fej vöröshagyma, apróra vágva
  • ½ fej piros paprika, apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, darálva/passzírozva
  • 2 tk. őrölt kurkuma
  • 2 tk. őrölt kömény
  • 1 tk. őrölt koriander
  • ¼ tk. őrölt kardamom
  • 1 tk. gyömbér (reszelve)
  • 1 közepes jalapeño, apróra vágva (opcionális)
  • ízlés szerint só (~ 1 ek)
  • fekete bors ízlés szerint
  • 2 doboz babkonzerv
  • 1 bögre kockára vágott paradicsom levével együtt (vagy paradicsom püré)
  • 1,5-2 bögre kókusztej
  • 1 bögre víz

Választható még hozzá: friss koriander, pirított mandula szeletek

 

Elkészítés

Pároljuk puhára a hagymát, a paprikát és a fokhagymát pici vízben egy edényben, közepes lángon kb. 7-10 percig.

Amíg ezek párolódnak, készítsük elő a szükséges fűszereket.

A 7-10 perc lejárta után, adjuk hozzá a fűszereket, beleértve a gyömbér pasztát is, valamint a jalapeñót a hagymákhoz és paprikához. Keverjük össze, hogy pépszerű állagú legyen, és kb. 1 percig főzzük, de ne hagyjuk, hogy a keverék túl száraz legyen (szükség esetén adjunk hozzá egy csepp vizet).

Alacsony hőfokra állítjuk a tűzhelyet, és hozzáadjuk a sót, borsot, babot, paradicsomot és a kókusztejet. Vizet is adhatunk hozzá, ha nagyon sűrű maradt a leves.

Pároljuk legalább 20 percig, alkalmanként megkeverve.

Tálaljuk friss korianderrel, pirított mandulával és ugalival.