Top

Mielőtt elindultam Kenyába, több portálon keresgéltem, hogy van-e kötelező oltás, ami nélkül nem engednek be az országba. Szinte minden ezzel kapcsolatos oldalon azt javasolták, hogy sárga láz (yellow fever) elleni oltást tanácsos kérni, de kötelezőnek sehol sem írták.

Kértem időpontot a www.oltokozpont.hu oldalon (meg kell adni az utazás időpontját + a célországot), és vártam a doktornővel a találkozót, hogy megbeszélhessük az oltások szükségességét. Az oltási időpontjaim (2 volt, mert 6 oltást kaptam, és nem akarta egyszerre adni a doktornő) kiutazásom előtt 1 és 2 hónappal voltak (november, december), hogy legyen ideje minden oltásnak kifejteni a hatását.

Ahogy a portálokon, úgy a Doktor nő is megerősítette, hogy valóban nincs kötelező oltás Kenyába való utazáshoz, DE van, ami nagyon ajánlott. A sárga láz elleni oltás nem volt kérdés számomra (21.000 Ft), főleg, hogy egy életre védelmet ad. Ezen kívül kértem még a biztonság kedvéért pár oltást:

  • Hepatitisz A+B 15.600 Ft
  • Meningitisz 14.900 Ft
  • Tífusz 11.750 Ft
  • Di-Per-Te (torokgyík, szamárköhögés, tetanusz) 6.640 Ft

Az oltóközpontban adtak egy sárga kis könyvet, mely legalább olyan fontos irat, mint az érvényes útlevél. Ebben került bepecsételésre minden egyes oltásom.

Malária ellen tablettát írt fel a doktornő, amit az oltóközpontban meg is lehetett venni (12.350 Ft/doboz). Én 13 napra utaztam ki Kenyába, ami azt jelentette, hogy 2 doboz Malarone gyógyszert kellett vennem. A Malarone szedését illetően fontos tudni, hogy kiutazás előtt 1-2 nappal el kell kezdeni a gyógyszer szedését, és hazaérkezést követően még 1 hétig kell szedni. Így összesen 2 + 13 + 7 = 22 db tablettára volt szükségem. 1 dobozban 12 szem tabletta van.

A malarone esetleges mellékhatása lehet a hólyag szerű, viszkető kiütés és a láz (hőhullámok). Nekem mind a kettőben volt részem.

Az oltási kis könyv mellett fontos volt még ellenőrizni az útlevél érvényességét (lejárati dátuma ne legyen fél éven belül, mint a hazautazás dátuma.) Ennél több hivatalos papírra nem volt szükségem.

(A jelzett árak, információk 2020. január 17-i utazáshoz értendőek.)