Top

Ahogy a nemzeti parkokat jártam Kenyában, szinte minden hotelben, táborban kínáltak étkezésekhez helyi fánkot, azaz mandazit. Szuahéli nyelven a mandazi sütést jelent. A mandazi a szuahéli partvidékről származik, így jogosan tartják fontos és mindennapi ételüknek a kenyaiak, tanzániaiak, szomáliaiak és a mozambikiak. Egy nagyon egyszerűen elkészíthető, finom desszertről van szó, mely nagyon jól kombinálható magyar ételekkel is.

Mandazi recept

3 bögre liszt

2 tk szárított élesztő

5 ek kristálycukor (barnacukor is lehet)

½ tk fahéj (de lehet gyömbér is, ha valaki azt jobban kedveli)

½ tk só

½ bögre langyos tej

4 ek olvasztott vaj (vagy margarin)

1 egész tojás

 

Először a száraz összetevőket adagoljuk egy nagyobb tálba. Adagolást követően keverjük össze őket akár a kezünkkel, akár egy fakanállal.

A nedves összetevőket egy külön edényben keverjük össze, majd adjuk a száraz anyagokhoz. Az összedolgozást kezdhetjük fakanállal, de kézzel is. A gyúrást, dagasztást végezzük kézzel.

Aki nem tud tésztát dagasztani, illetve gyúrni, az használhat konyhai gépet a tészta helyes begyúrásához. Ebben az esetben a száraz anyagokat tesszük először a keverő edénybe, majd a külön edényben összekevert nedves hozzávalókat borítjuk a gép edénykéjébe, és bekapcsoljuk a dagasztó programot. Az én gépemen ez 8 perces program.

Miután összeállt a tészta (mintha kelt tésztával bánnánk) egy mélyebb tálba tesszük a tésztát (lehetőleg kellemes meleg helyre, huzat ne érje), amíg minimum duplájára dagad.

A kelést követően enyhén lisztezett nyújtódeszkára tesszük a tésztát, kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra, és pizzavágóval felszeleteljük. Némelyik fánk így négyzet alakú lesz, míg mások háromszögűek.

Egy mélyebb serpenyőben (vagy akár lábasban) melegítsünk olajat. Miután meleg az olaj, helyezzük be a tésztákat. Nem kell rajtuk semmit formázni, szépen felfújódnak maguktól a forró olajban. Annyit tegyünk egyszerre a tésztából az olajba, hogy legyen helyünk fordítani a fánkokat, és mind fel tudjon jönni a felszínre.

Ha jó tésztát készítettünk, a fánkok belseje szép üreges, és szinte maguktól forognak az olajban sütés közben.

Miután szép barnára (arany színre) sültek, kivesszük őket. Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk. Enyhén fahéjas ízű lesz (vagy gyombér, aki gyömbért adott hozzá fahéj helyett).

Kufurahia mlo wako, azaz jó étvágyat! 😊