Top

Lewa Wildlife Conservancy – Kenya

A Lewa Wildlife Conservancy Kenyában biztonságos menedéket nyújt a súlyosan veszélyeztetett fekete orrszarvúnak és a veszélyeztetett Grevy zebrának, valamint olyan nagyvadaknak, mint az elefánt, oroszlán, zsiráf, vadkutya és más ikonikus vadfajok. A Conservancy több, mint 400 madárfajnak ad otthont.

Lewa olyan jövőt képzel el, ahol Kenyában az emberek értékelik, védik és profitálnak a vadon élő állatokból. Ez a jövő azon múlik, hogy a közösségek képesek-e napi megélhetésüket a virágzó vadon élő állatokkal összeegyeztethető módon előteremteni. Ennek eredményeként a Lewa jelentős összegeket fektet be közösségük megélhetésébe, oktatási, egészségügyi, vízügyi, mikrovállalkozási, ifjúsági és egyéb programokon keresztül.

A Lewa egyesítette a világszínvonalú orvvadászat elleni műveletek technikáit, beleértve a legmodernebb megfigyelési technológiát is, a környező közösségek bevonásával.

De miért érkeztek Budapestre 2022. szeptember 12-15 között? Hogyan és mikor ismertük meg őket?

A Lewa munkatársaival ranger programok kapcsán kerültünk kontaktba még 2021-ben. Nagyon baráti és kedves levelezés és ismerkedés vette kezdetét. 2022-ben, a Hungary Helps Ügynökség támogatási programjának hála, ismét Kenyában jártunk, és összekötve a konyhafelújítási programunkkal, úgy gondoltuk, hogy miután végeztünk a Samburu területen levő Lorbae Primary Schoolban, visszafelé bemegyünk a Lewa oktatási központjába, és személyesen is találkozunk Purity Kinotival, a Lewa oktatásért felelős munkatársával.

   

Látogatásunknak több oka is volt. Egyik, hogy végre személyesen is üdvözölhessük egymást a sok email váltást követően, másik, hogy személyesen is meghívhassuk őket a szeptember 12-18 között megrendezésre kerülő Magyar-Afrika Hétre, melyen az Afrikáért Alapítvány 20. születésnapját ünnepelhetjük meg különféle programokkal.

Jótékonysági előadás a budapesti Állatorvostudományi Egyetem aulájában

Egyesületünk jótékonysági előadást szervezett az Állatorvostudományi Egyetem rektorának, Dr. Sótonyi Péter úrnak köszönhetően, aki fővédnökséget vállalt a rendezvényünk felett. Rektor úr mellett, Dr. Süth Miklós rektori főtanácsos úr támogatását is élvezhettük a szervezés alatt, melyért nem lehetünk elég hálásak.
   

És hogy miről szólt az előadás, melyet a Lewa munkatársai – Purity és Megan – tartottak?

Kenyai vadvilágról. Orvvadászatról. Kenyai gyerekek oktatásának fontosságáról. Vadvilág védelemről a helyi közösség bevonásával. Önkéntes munka fontosságáról. Arról, hogy hogyan tudunk itthonról segíteni a vadvilágnak. Arról, hogy mit tehet egy kutató diák, egy biológus, ökológus, állatorvos hallgató.

 

De talán, ami a legfontosabb, a reményről. Arról, hogy a világ különböző pontjairól érkező segítség mennyire fontos, és nélkülözhetetlen Afrikában, ezen az ősi kontinensen, mely oly egyedülálló és különleges állatvilágnak ad helyet.

A rendezvény nagyszerű lehetőséget teremtett arra, hogy olyan szakértők is kapcsolódhassanak a Lewa fekete orrszarvú program sikerének megosztásában, mint a Győri Állatkert, akik a tanzániai Mkomazi Nemzeti Parkkal állnak együttműködésben és kapcsolatban, és elsődleges céljuk, hogy sikereket érjenek el fekete orrszarvúk védelmét illetően.

Az előadáson vendégelőadóként köszönthettük Vujity-Zsolnay Barnabást is, aki kiskora óta utazik, úton van, így gyermekként afrikai országban is tanult.

 

Illetve megtisztelt bennünket Marik Laura énekes, ének tanár is, fantasztikus gitár és ének előadásával.

 

Ezen kívül egy fantasztikus fotókiállításnak is tanúi lehettünk Balázs-Fülöp Emese és Sipos Géza fényképészek jóvoltából, akik a júniusi missziónkon csapatunk tagjai voltak.

 

A Lewa Wildlife Conservancy csapatával továbbra is tartjuk a kapcsolatot, és azon dolgozunk, hogy közös projektet is tudjunk indítani a következő évben, ami a vadvilág védelemre fókuszál a helyi közösség bevonásával.

A rendezvényünk házi asszonya Kárpáti Rebeka volt, aki többek között Kongóban volt önkéntes, és van is ott egy jelképesen örökbe fogadott kislánya.

Hálásan köszönjük a rendezvényt követően a cateringet Varga Zsoltnak, illetve a csodás borokat felajánlott Sipos Borháznak a támogatást!