Top

A kuku paka, vagy más néven kuku na nazi egy igen közkedvelt étel Kelet-Afrika országaiban, mint Kenya, Tanzánia, Uganda. A kuku szó szuahéli jelentése csirke, a paka eredete azonban egyelőre tisztázatlan. Vannak, akik úgy tartják, hogy a paka szóval lehet minden kókusztejes ételt jelölni, mások úgy vallják, hogy pandzsábi eredetű a kuku szó, és azt jelenti, hogy ízletes, finom.

Az étel fő jellegzetességét a kókusztej és a curry adja. Kelet-Afrika ízvilágában érezhető indiai és arab befolyás. Elkészítése egyszerű és gyors.

Rizzsel vagy chapatival is fogyasztható.

 

Alapanyagok 2 főre:

  • 1 csirkemell
  • 1/2 – hagyma aprítva
  • 1 chili paprika aprítva
  • 1 tk gyömbér
  • 1 tk fokhagyma zúzott
  • ¼ bögre olaj
  • ½ tk curry por
  • 1 tk őrölt kömény
  • ½ – 1 bögre paradicsom (kis darabokra vágva)
  • 1 bögre kókusztej
  • ízlés szerint só, bors
  • aprított koriander díszítéshez, plusz ízesítéshez

 

Elkészítés menete:

A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért (miután felaprítottuk) pépesítjük botmixer segítségével. Ezt követően egy edényben / serpenyőben olajat melegítünk közepes lángon. Hozzáadjuk a pépesített hagyma egyveleget, a köményt, a curry port és egy pár percig kevergetjük, hogy csökkenjen a pép víztartalma. Majd az felaprított paradicsomot is hozzá adjuk, valamint az előre grillezett csirkehúst (én csirkemellet választottam, azt vastagabb csíkokra végtam, és úgy grilleztem elő őket), kókusztejet és ízlés szerint sót, borsot. Lassú tűzön, fedő alatt készre főzzük. Ha szükséges, öntsön hozzá vizet, hogy maradjon szaft.

Amikor elkészült, az apróra vágott koriandert is hozzá lehet adni.

Rizzsel vagy chapatival tálaljuk.