Top

Te gondolkodtál már azon, milyen lehet egy csimpánz menhelyen dolgozni, mint önkéntes vagy állatgondozó? A magyar Jane Goodall Intézet társelnöke, Galambos Hanna Ugandában járt, és most a ngambai csimpánz menedékhelyről, és az ottani önkéntes lehetőségekről mesél nekünk.

1. Mikor kötelezted el magad a csimpánzok felé, és mikor határoztad el, hogy szeretnél önkéntesként, és meglátogatni egy csimpánz menhelyet?

Az állatvédelem és környezetvédelem gyerekkorom óta az életem meghatározó része, de Afrika és az állatvilága valahogy mindig is a legközelebb állt hozzám. Távolinak, de misztikusnak és izgalmasnak tűnt mindig is, nem véletlen, hogy a kedvenc mesém a mai napig az Oroszlánkirály.

Körülbelül 12-13 éves lehettem, amikor Jane Goodall Magyarországra látogatott és előadást tartott a Millenárison. Akkor még nem tudtam kicsoda ő és nem ismertem a munkásságát sem, de amint megláttam egy hirdetésben ezt az idősödő hölgyet egy csimpánzzal az ölében tudtam, hogy meg kell ismernem és el kell mennem az előadására. Természetesen teljesen magával ragadott a mondanivalója, a kisugárzása, a személyisége és akkor ott el is döntöttem, illetve meg is ígértem neki, hogy csatlakozom az intézetéhez, mint önkéntes. Nem tartott sokáig míg megszületett a fejemben a döntés, hogy én is, mint Dr. Goodall anno, 23 éves korom előtt Afrika partjára szeretnék lépni, hiszen neki is ez élete talán egyik legmeghatározóbb élménye volt.

Ahogy teltek az évek és én is egyre többet vállaltam a magyarországi intézet életében, egyre közelebb került egy ilyen lehetőség is és a 23. születésnapom előtt körülbelül 2 héttel sikerült is elutaznom Ugandába a Ngamba csimpánz menedékhelyre, ahol közel két hetet töltöttem.

2. Hogy kell elképzelni az ugandai csimpánz menhelyet, ahol jártál? Hogyan élnek ott a csimpánzok és milyen csimpánzoknak ad otthont és meddig? Nekik van esélyük arra, hogy visszakerüljenek a természetes élőhelyükre?

Ngamba egy nagyjából 95 hektáros sziget a Viktória tavon körülbelül egy órányi hajóútra Entebbetől. A sziget nagy része körülbelül 90%a erdős terület, ahol a csimpánzok szabadon élhetik mindennapjaikat egy úgynevezett fél-természetes környezetben, de éjszakára visszajönnek az éjszakai alvóhelyükre, amit úgy kell elképzelni, mint egy nagy rácsos kifutót. A sziget többi részén található a dolgozók lakrésze, irodája, stb. illetve egy turistáknak kialakított terület pazar luxus sátrakkal és a látogatói centrummal. Ngamba per pillanat 50 csimpánznak ad menedékhelyet és gondoskodik az állatok napi többszöri étkeztetéséről, orvosi ellátásáról életük végéig, ami akár 60 év is lehet. Ezeket az állatokat nem integrálják vissza a vadonba, egyrészről sokuk olyan traumát szenvedett el, ami már ezt nem is tenné lehetővé, illetve még ha néhányuk vissza is engedhető lenne a vadonba félő, hogy ugyanarra a sorsra jutnának, mint sok más csimpánz és az idekerülő árvák családja, vagyis áldozatul esnének a bozóthús kereskedelemnek és az orvvadászatnak.

3. Milyen feladataid voltak a csimpánz menhelyen? Hogy nézett ki egy napod?

Én egy idézőjeles szerencsés időpontban voltam a menedékhelyen, ugyanis a csimpánzoknak élőhelyet adó erdő és a sziget emberek által is lakott/látogatott része közötti kerítést éppen átépítették és javították, így a csimpánzok az éjszakai hálóhelyeikre és egy kisebb kifutóba voltak bezárva nem kis bánatukra és az én nem kis örömömre :). Így a feladatom közé tartozott a figyelésük nagyjából egész nap, nem csinálnak e valami rosszat, nem akarják e szétszedni a kerítést. Reggel egy megbeszéléssel indult a nap, kinek mi lesz a feladata, van e bárkinek észrevétele, történt e valami az állatokkal. Míg mielőtt reggeliztünk volna el kellett látni a csimpánzokat először, kitakarítani a hálóhelyüket, ami óriási méretéből adódóan kapásból jó néhány órás munka volt. Továbbá a napi háromszori étkezésül szolgáló gyümölcsöket, kását elkészíteni felvágni és végül oda adni az állatoknak. Hogy a csimpánzok ne kezdjék el rosszul érezni magukat a bezártság miatt, leveleket, faágakat hoztunk nekik az erdőből, amivel el tudtak bíbelődni és játszani egész nap. Este a vacsorát közösen ettük meg, közben beszélgettünk, amennyiben nem esett egész nap az eső és a napelemek termeltek valamennyi áramot, akkor közösen filmet néztünk. Nagy segítség volt még a gondozók megfigyeléseit, amit naplókba vezettek begépelni és formázni, hogy ezeket később felhasználják az örökbefogadóknak küldött hírlevélben. Majd kezdődött a nap elölről- nincs is annál jobb érzés, mint mikor arra kel az ember egy varázslatos szigeten, hogy a csimpánzok üdvözlik egymást és az új napot jól ismert kiáltásukkal.

4. Mennyire jelent gondot, nehézséget, ha valaki nem zoológus, biológus hallgatóként érkezik ide önkénteskedni?

Nem akadály természetesen, ha valakinek nincs ilyen irányú végzettsége. Azt tudni kell, hogy ezért az önkéntes lehetőségért fizetni kell, amiből a sziget fenn tudja tartani magát és gondoskodni tud a csimpánzokról, ezen kívül a csimpánzokkal való közvetlen kapcsolatot nagyon szigorúan veszik, csak az ott dolgozók mehetnek be hozzájuk, látogatók/önkéntesek nem. Ennek több oka is van, az egyik, hogy a csimpánzok akármennyire is hasonlítanak ránk mégiscsak vadállatok és súlyos sérüléseket tudnak okozni, másrészről a DNS-ünk 98.8%-ban azonos, így a humán betegségekre fogékonyak. Így pont a felsorolt indokok miatt nincs végzettségre vonatkozó követelmény, azonban az angol nyelvtudás elengedhetetlen.

5. Hol lehet jelentkezni az ugandai csimpánz menhelyre önkéntesnek?

A honlapjukon minden információ megtalálható a ‘Önkénteskedj velünk’ fül alatt: https://ngambaisland.org/1-week-volunteer-program/

5 + 1 Lehet itthonról is tenni valamit az ugandai csimpánzokért? Van esetleg jelképes örökbefogadási lehetőség?

Természetesen igen, a magyarországi Jane Goodall Intézetnek is van örökbefogadási programja, amivel mi egy Ngamba szigethez hasonló menedékhelyet támogatunk, az úgynevezett Tchimpounga Csimpánz Menedékhelyet Kongóban.  Az adományozott összeg 80%-át tovább küldjük a menhelynek, amit az állatok élelmezésére és orvosi ellátására fognak felhasználni, a maradék 20%-ot pedig a program további népszerűsítésére fordítjuk. Különböző összegekkel lehet ilyen módon támogatni a csimpánzokat és intézetünk munkáját, amiért cserébe az örökbefogadók egy online oklevelet, fényképeket, videókat kapnak az állatokról. Születésnapra, névnapra, karácsonyra vagy bármilyen különleges alkalomra ez egy egyedi és remek ajándék lehet :). További információk a honlapunkon találhatók: https://www.janegoodall.hu/csimpanzok/csimpanz-orokbefogadas

Azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a vásárlói szokásainkkal is befolyásoljuk távol élő főemlős rokonaink élőhelyét, így segíteni is tudunk rajtuk felelős döntéseinkkel a mindennapjaink során- ” Minden egyes apró cselekedet számít. Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért, hogy jobb legyen a világ.”(Dr. Jane Goodall). Ha már csökkentjük a papír fogyasztásunkat például, kevesebb élőhelyül szolgáló erdőséget irtanak ki Afrikában. Vagy akkor vásárolunk új mobiltelefont, amikor tényleg szükségünk van rá, és nem akkor, amikor kijön egy még újabb modell, a régit pedig újrahasznosítjuk, ezzel is mérsékelve a csimpánzok és gorillák élőhelyén való koltán bányászatot. Erre Intézetünk szintén létrehozott egy programot, Passzold vissza tesó néven, ami pont ezeknek a telefonoknak az újrahasznosítására irányul: https://www.janegoodall.hu/programjaink/passzold-vissza-teso

(A felhasznált fotók Galambos Hanna és a Jane Goodall Intézet tulajdonát képezik. A fotók engedély nélküli felhasználása nem engedélyezett.)