Top

"Önkéntes vagyok, és van egy Afrika sztorim"

2021.szeptemberben került megrendezésre az I. Afrika Sztorik Konferencia Nap, 2021. decemberben pedig ünnepélyes keretek között a konferencia napon elhangzott történetek alapján az I. Díjkiosztó gála ünnepségünk.

Az önkéntesek történeteit volt, hogy könnyes szemmel hallgattuk. Biztosak vagyunk benne, hogy idén, 2022-ben is számos olyan afrikai projekt valósult meg, vagy éppen indult el, mely kapcsán ismét szívmelengető, kreatív és csodás „Afrika sztorikat” hallhatunk magyar önkéntesektől.

Éppen ezért elindítjuk ma nagy örömmel az AFRIKA SZTORIK – “Önkéntes vagyok, és van egy Afrika sztorim” címmel a nevezési lehetőséget a tavalyi Afrika Sztorik Konferencia Nap alapján.

Idén, online lehet elküldeni az afrikai történeteket videó prezentáció formában. Most is 4 kategóriában lehet nevezni, csak úgy, mint tavaly.

 • Az év női önkéntese
 • Az év férfi önkéntese
 • Az év szervezete
 • Az év története/csodája
dij_2

Online várjuk a történeteiket

És hogy idén miért online várjuk a történeteiket? Mivel jelenleg is több szervezet tartózkodik Afrikában, azt gondoltuk, hogy online egyszerűbbé tesszük azoknak is a pályázást, akik személyesen nem tudnának részt venni egy konferencia napon.

Nézzük tehát a jelentkezés menetét, és a további részleteket!

Ki nevezhet? Ki küldheti el a történetét?

Bárki nevezhet, és elmondhatja afrikai történetét arról, hogy mit tett, milyen projektben, milyen szerepet vállalt, mit ért el a 2022-es évben. Szeretnénk, ha idén olyanok is elmesélnék történetüket, akik nem utaztak ki ugyan Afrikában, de nagy részt vállaltak egy afrikai projekt sikerében itthonról. Hiszen az afrikai terepmunka az egy projekt utolsó fázisa. Ahhoz, hogy a terepmunka jól sikerüljön, megfelelő előkészítésre van szükség itthon.

Lehet egyénként nevezni, azaz magánszemélyként, így a díjazás során, ha a te történetedet választjuk az év történetének, akkor te kapod a díjat, és nem egy szervezet. Lehet egy szervezet képviseletében jelentkezni. Ha annak a szervezetnek a nevében nevezel, ahol önkénteskedsz, akkor a szervezetet fogjuk díjazni. Kérlek, ezt a nevezés során mérlegeld, és ennek fényében küldd el hozzánk videódat és történetedet kategória megjelöléssel.

.

.

.

.

.

..

Milyen történetekkel lehet nevezni?

Bármilyen afrikai történet lehet. Elmesélheted, hogy mióta és miért vonzódsz Afrikához, annak kultúrájához, vagy hogy miért pont ott szeretnél segíteni munkáddal. Kérünk, hogy 2022-es, konkrét projekthez fűződő munkásságodról mesélj, ne csak általánosságban. Ha több éve segítesz egy szervezetet itthonról munkáddal, akkor azt is hangsúlyozhatod. Ha több éve készítesz elő projektet (mint résztvevő, mint szervező), és a projekt 2022-ben valósult meg, vagy jövőre fog, akkor természetesen ezzel kapcsolatban is nevezhetsz.

Milyen hosszú lehet a történet?

Fontos, hogy minden nevező figyelje az időt, mert a nevezési videók maximális hossza 10 perc lehet. Tehát 10 percbe kell, hogy beleférjen a mondanivalód. Tömören, lényegre törően mesélj! Készíthetsz az előadásodhoz Power Point bemutatót is, és természetesen az is lehetséges, hogy prezentáció nélkül meséled el a történetedet.

Hogyan lehet történetet beküldeni?

A videó történeteket emailben várjuk (nagy fileként letöltjük) az info@afrikasztorik.hu címre.

Kérünk, az e-mailedbe írd bele a következőket:

 • Afrika sztorim címe:
 • Nevezési kategória:
 • Előadó neve:

Mi a beküldési határidő?

Beküldési határidő 2022.12.16. péntek 24:00 óra

Mikor lesz a díjkiosztó gála?

A díjkiosztó gála 2022. 12. 22-én, csütörtökön kerül megrendezésre. A pontos helyszínről, és a gála részleteivel hamarosan jelentkezünk.

A díjkiosztón történő részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az info@afrikasztorik.hu címen lehet 2022.12.21. 24:00 óráig.

.

.

2021-ben a következő önkéntesek részesültek díjazásban

 • Az év női önkéntese: Bodó Katalin
 • Az év férfi önkéntese: Vaskó Áron
 • Az év szervezete: Közel Afrikához Alapítvány
 • Az év története/csodája (egészségügyi, orvosi, örökbefogadási, tanulmányi): Durkó Zsolt

Egyesületünk egy különdíjat is kiosztott, mégpedig Nsosso Espérancenak.

A díjazott önkéntes történeteket itt tudjátok megnézni alább.

Miért érdemes nevezni?

Mert részvételeddel

 • inspirálhatsz olyan embereket, akik eddig nem tudták eldönteni, hogyan segíthetik önkéntesként egy-egy magyar szervezet afrikai munkásságát;
 • színesebb lesz az Afrika sztorik repertoárja;
 • a te nézőpontodból ismerhetünk meg egy csodás afrikai önkéntes munkásságot;
 • példa lehetsz sok fiatal számára;
 • egy elszánt és fantasztikus közösség része leszel;
 • esélyt adsz magadnak és afrikai történetednek, hogy egy csodaszép díjat szavazzunk meg neked, csak úgy, mint tavaly;

Minden történet mögött egy fantasztikus ember áll. Egy olyan önkéntes, aki többet kapott, mint adhatott Afrikában, Afrikáért.

Érkezik a FiveLive Acappella

.

Minden történet mögött egy fantasztikus ember áll. Egy olyan önkéntes, aki többet kapott, mint adhatott Afrikában, Afrikáért.

.

Díjátadó ünnepség

Ahogy 2021. decemberében, úgy idén is ünnepélyes keretek között szeretnénk átadni az Afrika Sztorik 2022 díjakat. A díjátadó helyszíne még meglepetés, de hamarosan erről is hírt adunk!

A díjátadó ünnepségre 2022.12.22 – én 18:00 órai kezdettel kerül sor. A meglepetés vendégekkel és a zsűrivel hamarosan jelentkezünk.

Rövidfilmünk premier vetítése
The teacher / A tanár

Rövid filmünk egy kenyai tanárról, Isigi úrról szól, és az ő tolmácsolásában az oktatás és tanulás fontosságáról, kihívásokról, és pedagógusi felelősségről.
A legszegényebb és szerényebb környezetben is kaphat egy diák nagyszerű tanári bátorítást, tudást, hitet és önbizalmat, éppúgy, ahogyan nagyszerűen felszerelt osztálytermekben is ülhetnek olyan diákok, akiket a tanárok nem bátorítanak, akikben a tanárok nem hisznek, nem látják meg, hogy miben tehetségesek, akiket nem biztatnak, és akik nem részesülnek útmutatásban.
Minden iskola csak annyit ér, mint amennyit a tanítója.

Hungary Helps Ügynökség

Ebben az évben, minden nehézség ellenére, számos afrikai projektet támogatott a Hungary Helps – Magyarország segít Ügynökség. Ennek a támogatásnak köszönhetően több szervezet is megvalósíthatta egy-egy afrikai közösség álmát. Iskolát újíthatott fel, kórházat építhetett, egyéb egészségügyi vagy éppen oktatási intézmény bővítésébe, átépítésébe kezdhetett.

Habár kis ország vagyunk, és a nyugati országokhoz képest kevés magyar szervezet tevékenykedik az afrikai nők, gyerekek és közösségekért, nagyon büszkék lehetünk magunkra, hogy az egyesületek, alapítványok számos önkéntessel a hátuk mögött évről évre nagyobb sikereket érnek el, és változtatják meg afrikai emberek, családok kilátástalan életét.

Képek a 2021-es Afrika Sztorik Díjátadó ünnepségről

.

.

.

.

.

.

.

.

.

post a comment