Top

KEVÉS MAGYAR EMBERNEK JUT ESZÉBE PONT AFRIKÁBAN SEGÍTENI

Nemrégiben megalakult egy egyesület, mely – első olvasatra kicsit szokatlannak hangozhat,- elsősorban az Afrikában élő emberekért, és az ott található vadvilágért szeretne tenni.  Az ambíciózás projekt ötletgazdája és elnöke az AcNewsnak beszélt ezúttal a megalakulásukról és terveikről.

–Hogyan alakult meg az egyesület?

– Az egyesület egy Kenyában játszódó BBC sorozat hatására kezdett körvonalazódni. A samburui bozótosban élő, és ott elefánt megfigyelő tábort működtető brit-kenyai házaspár munkássága, az elefántok megmentésére fordított erőfeszítéseik, teljesen magával ragadott. Innentől kezdve szívügyemnek éreztem, hogy én is tegyek valamit a kenyai, így kelet-afrikai régió vadvilága érdekében. Mivel magánszemélyként körülményes vadvilág mentő, vadvilág védő programokat és kezdeményezéseket kivitelezni, ezért döntöttem egy hivatalos keretek között működő szervezet alapítása mellett.

– Hogyan jön össze Magyarország és Afrika?

– Magyarországon jó pár szervezet dolgozik azon évek óta, hogy magyar önkéntesek segítségével együtt tegyenek Afrika támogatásáért. Ezek a szervezetek többségében az afrikai nők és gyermekek megsegítésén fáradoznak, ezért is különleges és jelenleg egyedülálló a mi egyesületünk, melynek keretein belül az afrikai állatvilág védelméért, megóvásáért fáradozunk. Ha segítségről, támogatásról beszélünk, biztosan kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni, vagy afrikai állatokon, mivel itthon is számos menhely szorul támogatásra. Mi azt valljuk, hogy mindenki ott segítsen, ahol azt a szíve leginkább diktálja. Nekünk ez Afrika, és annak egyedülálló és lenyűgöző állatvilága. Ettől függetlenül magyar projektbe is bekapcsolódunk, és örömmel segítünk, amiben és akinek csak tudunk.

– Milyen önkéntes programjaik vannak?

– Jelenleg, mint frissen alakult szervezet még nincs önkéntes programunk. Egyelőre az egyesület tagjaival azon dolgozunk, hogy mielőbb elindulhasson a tervezett “Ranger leszek” ösztöndíj programunk Kenyában. Ehhez a programhoz természetesen szívesen fogadunk önkéntesként működni vágyó magyar fiatalokat. Az ösztöndíj programunk kidolgozása mellett folyamatosan készítünk hiánypótló interjúkat és webes tartalmakat weboldalunkon. Az interjúalanyok olyan érdekes és fantasztikus magyarok, akik vagy Afrika valamelyik országában élnek, kutatnak, dolgoznak vagy projektek miatt folyamatosan kijárnak egy adott afrikai országba segíteni.

A fentiekben említett két szál mellett kulturális programokat is szervezünk (amennyire a vírus helyzet engedi). Jelenleg egy online jótékonysági előadás utolsó simításait végezzük, ami azt jelenti, hogy reményeink szerint legkésőbb június elején már láthatják és hallhatják az érdeklődők egy magyar állatgondozó lány történetét egy dél-afrikai gepárd menhelyről.

Illetve szeretnénk, ha magyar állatorvos, biológus, zoológus vagy ökológus hallgatóknak kínálhatnánk olyan afrikai fogadó szervezet listát és lehetőségeket, ahol kötelező gyakorlataikat tölthetik, és mindeközben életük kalandjait élhetik át igazi vadállatok között Kelet vagy Dél-Afrika lenyűgöző tájain.

– Ezek közül melyik lesz a legnépszerűbb?

Egyelőre feltételezni tudjuk csak, hogy melyik programunk lesz igazán népszerű. Úgy gondoljuk, és az eddigi visszajelzések alapján (már akiknek beszéltünk a programról), úgy tűnik, hogy a gepárd menhely támogató projektünk lesz igazán érdekes és különleges támogatási lehetőség.

– Például én, mint átlag civil, hogyan tudnék tenni Afrika vadvilágért?

– Aki jegyet vesz, a fentebb már említett jótékonysági online (gepárdos) előadásunkra, az már hozzájárult vadvilág támogató munkánkhoz. A megvett jegyek árának java része ugyanis mindig egy kiválasztott projektet vagy afrikai szervezetet (állatvédő, állatmenhely) támogat.  A későbbiekben reméljük, hogy a további jótékonysági offline előadásainkon találkozhatunk is az érdeklődőkkel, és nem kell minden kulturális eseményünket online térbe szorítani. Ezen offline események jegyárai is egy kijelölt afrikai állatmenhely munkáját vagy olyan gyermekek képzését fogja támogatni, akik rangerek, azaz parkőrök szeretnének lenni, hozzájárulva így afrika vadvilágának védelméért.

Ezen kívül, ha valaki adományt küld nekünk, természetesen az is nagy segítség, hogy minél több tervezett projektünket minél előbb elindíthassuk, megvalósíthassuk. Továbbá, ha valaki önkéntes munkájával tudja segíteni szervezetünk működését, az is felbecsülhetetlen segítség.

– Melyik akcióra a legbüszkébb eddig?

– Mivel frissen alakult egyesület vagyunk, és a pandémia miatt igen korlátozottak a lehetőségeink az utazások és személyes tárgyalások, találkozások tekintetében, egyelőre arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy minden korlátozás és vírus helyzet miatti nehézség ellenére megalakult a szervezetünk, és jó pár ötletünkön hatalmas és töretlen lelkesedéssel és motivációval dolgozunk.

– Meséljen a jelenlegi projektről…

– Szívügyemnek érzem, hogy mások által indított afrikai projektbe is bekapcsolódjak, hogy afrikai tapasztalataimmal, ahol tudok, segítsek. Jelenleg a Szülők Háza Ghána Program projekt managere vagyok, ami egy fantasztikus érzés és feladat. Azon dolgozom Regős Judit Szülők Háza Alapítvány elnök asszonyával, hogy a Világbank és a Hungary Helps Ügynökség által is támogatott család és közösség segítő Szülők Háza program és módszertan termékeny talajra találjon Ghánában is, és ezzel hozzájárulhassunk, hogy egy ghánai közösségben is gyökeres változások induljanak el, melyek nélkülözhetetlenek a kinti családok eredményes jövőjéért.

A cikk ITT tekinthető meg eredeti közlésben.